Logo Utrecht University

CfH Lectures

Video

Venetië wordt nooit het Amsterdam van het zuiden genoemd. Dat klopt ook wel, Venetië is veel ouder en een stad in zee, terwijl Amsterdam een stad in een moeras, waar grachten gegraven zijn om de voeten een beetje droog te houden. De grote tijd van Venetië lag tussen de 13e en 16e eeuw, toen het heerste over het hele oosten van de Middellandse Zee. Amsterdam werd daarna groot in de handel met het Europese noorden en het verre oosten. Anders dan Venetië was Amsterdam niet zelf een staat en ook niet het bestuurlijke en militaire centrum van de republiek. ‘La Serenissima’ was groter en grootser en dat is nog steeds te zien. Al vanaf de 17e eeuw is Venetië een toeristische bestemming, destijds vooral een stad van kunst, toneel en muziek, maar ook van gokken en carnaval. Nu vooral een openluchtmuseum met in de oude stad minder inwoners dan Amstelveen.


Over de Eventalks

Het thema van het Festival Oude Muziek 2016 (26 augustus t/m 4 september) was Venetië: ‘La Serenissima’. Na het succes van 2015 presenteerde het festival voor de tweede keer, in samenwerking met het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht en het Residenties in Utrecht programma, een dagelijkse Eventalk: een seculiere versie van de Engelse evensong.

Het gesproken gedeelte van de Eventalks was verzorgd door creatieve denkers van de Universiteit Utrecht. Artist in residence Olga Pashchenko zorgde voor de muzikale interventie: dagelijks speelde ze op historische klavierinstrumenten. Zo combineert de Eventalk een prikkelende voordracht met muziek in zaal Hertz in TivoliVredenburg: een halfuurtje gestolen tijd, vlak voor de avond valt.

Events