Logo Utrecht University

CfH Lectures

Video

Venetië is bij uitstek de stad waar vrijheid heerst, zo dacht iedereen tot zeker de Franse Revolutie. Maar over welke vrijheid gaat het dan? Politieke vrijheid, van een stad die 1000 jaar haar onafhankelijkheid wist te bewaren? Van de inwoners die een stem hadden in het stadsbestuur? Of persoonlijke vrijheid, van een bevolking die morele druk van kerk en staat vaak succesvol wist te weerstaan? En is het dan juist deze vrijheid die ervoor gezorgd heeft dat in de Renaissance het experiment in literatuur, muziek en kunsten nergens zo tot bloei kwam als in Venetië? Deze vragen staan centraal in dit Eventalk, dat ook nagaat waar de Venetiaanse vrijheid op haar grenzen stuit, in politiek, samenleving en de kunsten.


Over Eventalks

Het thema van het Festival Oude Muziek 2016 (26 augustus t/m 4 september) was Venetië: ‘La Serenissima’. Na het succes van 2015 presenteerde het festival voor de tweede keer, in samenwerking met het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht en het Residenties in Utrecht programma, een dagelijkse Eventalk: een seculiere versie van de Engelse evensong.

Het gesproken gedeelte van de Eventalks was verzorgd door creatieve denkers van de Universiteit Utrecht. Artist in residence Olga Pashchenko zorgde voor de muzikale interventie: dagelijks speelde ze op historische klavierinstrumenten. Zo combineert de Eventalk een prikkelende voordracht met muziek in zaal Hertz in TivoliVredenburg: een halfuurtje gestolen tijd, vlak voor de avond valt.

Events