Venetië is bij uitstek de stad waar vrijheid heerst, zo dacht iedereen tot zeker de Franse Revolutie. Maar over welke vrijheid gaat het dan? Politieke vrijheid, van een stad die 1000 jaar haar onafhankelijkheid wist te bewaren? Van de inwoners die een stem hadden in het stadsbestuur? Of persoonlijke vrijheid, van een bevolking die morele druk van kerk en staat vaak succesvol wist te weerstaan? En is het dan juist deze vrijheid die ervoor gezorgd heeft dat in de Renaissance het experiment in literatuur, muziek en kunsten nergens zo tot bloei kwam als in Venetië? Deze vragen staan centraal in dit Eventalk, dat ook nagaat waar de Venetiaanse vrijheid op haar grenzen stuit, in politiek, samenleving en de kunsten.

Over Eventalks