1 September 2015

‘The Times They Are A Changin’ Protestliederen: Religie, Muziek en Provocatie – Eventalk met Ernst

Watch video

Ernst van den Hemel, research fellow at the Centre for the Humanities, is the fourth guest of the Eventalks series on the 1st of September 2015. The initiative was organized by the Organisatie Oudemuziek, in close collaboration with the Centre for the Humanities at Utrecht University and the Residenties in Utrecht programme. The series of talks took place during the Early Music Festival 2015 at TivoliVredenburg. The Eventalks consisted of a short (15 minute) spoken intervention by a thinker, scholar or teacher, accompanied by music that strives to guide us, ever so gently, towards the coming of the darkness.

“We denken bij protestliederen vaak aan de jaren zestig, toen door muzikanten op vaak aanstootgevende wijze tegen heilige huisjes aangeschopt werd. Maar ambiguiteit, provocatie, en groffe suggestiviteit verpakt in pakkende melodietjes waren ook in de vroegmoderne tijd een favoriet middel om de geest van protest rond te doen gaan. Middels voorbeelden uit de tijd van de Rederijkers en de Nederlandse Opstand wordt verkend hoe protest, religie en muziek mede Nederland hebben gevormd.”

,