Logo Utrecht University

CfH Lectures

Video

In deze eventalk zal getoond worden hoe de Biennale van Venetie in 2015 esthetiek en politiek met elkaar in gesprek bracht. We zullen met name inzoomen op het Zuid-Afrikaanse paviljoen waar kunstenaars als Nandipha Mntambo en Haroon Gunn Salie de geschiedenis van colonialisme, seksisme en racisme letterlijk en figuurlijk gebruiken als materiaal voor hun werk. Dit resulteert in een nieuwe esthetiek waarin het doorwerken van het verleden tot een nieuwe visie op het heden leidt zowel op het gebied van materiaalgebruik als betekeniseffect. Twee kunstwerken zullen in detail worden toegelicht.


Over de Eventalks

Het thema van het Festival Oude Muziek 2016 (26 augustus t/m 4 september) was Venetië: ‘La Serenissima’. Na het succes van 2015 presenteerde het festival voor de tweede keer, in samenwerking met het Centre for the Humanities van de Universiteit Utrecht en het Residenties in Utrecht programma, een dagelijkse Eventalk: een seculiere versie van de Engelse evensong.

Het gesproken gedeelte van de Eventalks was verzorgd door creatieve denkers van de Universiteit Utrecht. Artist in residence Olga Pashchenko zorgde voor de muzikale interventie: dagelijks speelde ze op historische klavierinstrumenten. Zo combineert de Eventalk een prikkelende voordracht met muziek in zaal Hertz in TivoliVredenburg: een halfuurtje gestolen tijd, vlak voor de avond valt.

Events